Zonnepanelen

Een andere naam voor zonnepanelen is PV panelen. PV staat voor Photo Voltaic. Photo betekent hierbij licht en Voltaic betekent elektriciteit. Eigenlijk zijn zonnepanelen en PV panelen hetzelfde. PV systemen en zonnepanelen zijn echter niet hetzelfde. We zullen het verschil hieronder uitleggen. Het verschil zit hem echter in een woord en het is niet het PV deel! Het verschil is namelijk dat het gaat om zonnepanelen en om PV systemen. Een systeem is een groter geheel dan alleen een paneel. En dat is natuurlijk een belangrijk onderscheidt. Laten we de verschillen bespreken.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een paneel welke zonnestralen omzet in elektriciteit. Er zijn verschillende materialen welke hiervoor worden gebruikt. Zo zijn er monokristallijne zonnepanelen, polykristallijne zonnepanelen en ook amorf zonnepanelen. Ze kennen allemaal hun eigen rendement. Een zonnepaneel is echter alleen het paneel. Het is nog geen systeem. Het is slechts een onderdeel van een totaal systeem. En eigenlijk heb je er dus niet zoveel aan. Het is beter om een totaal systeem te hebben dan honderden zonnepanelen. De zonnepanelen wekken wel stroom op, maar als ze niet aangesloten zijn op een systeem dan heb je er dus eigenlijk nog niets aan. En dat is een wezenlijk verschil met een PV systeem.

Wat is een PV systeem?

We hebben al vastgesteld dat PV panelen en zonnepanelen eigenlijk hetzelfde zijn. Het verschil in de titel is echter dat het een alleen de panelen zijn en het ander een totaal systeem. Een totaal PV systeem zorgt ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet naar stroom en vervolgens ook geleverd wordt aan het net, zodat je er gebruik van kunt maken.

De zonnecellen in een zonnepaneel (of PV paneel) vangen het licht op van de zon en zetten dit om in elektriciteit. Een inverter (omvormer) zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. De stroom welke door de zonnepanelen is opgewekt kan nu in het huis gebruikt worden. Als er meer stroom opgewekt wordt dan nodig is in het huis (jouw huis) dan wordt de overtollige stroom geleverd aan het elektriciteitsnet. Er is hiervoor wel een netkoppeling voor nodig.

Een PV systeem in je huis en elders!

Het is mogelijk om een set zonnepanelen op je dak te plaatsen. Het is echter ook mogelijk om gebruik te maken van een PV systeem bij je caravan op de camping of op je boot. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de aanwezigheid van elektriciteit. Zeker op een boot is dat ideaal en erg belangrijk. Kies voor de juiste zonnepanelen en het juiste PV systeem!