Boilers

Combinatie ketels, HR of UHR, verwarmen zowel uw CV water als uw tapwater. U kunt er daarnaast voor kiezen om ook gelijktijdig warm water te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in de keuken én in de badkamer. Dit hangt af van de capaciteit van uw ketel en de intensiviteit van uw gebruik. Een HR-e ketel is altijd een combi ketel.

Capaciteit

De capaciteit van de ketel wordt aangegeven door de CW waarde. CW (Comfort Water) in de klasse 3 of 4 (deze klasse heet ook wel klasse M en is de laagste klasse) is het zuinigst in gebruik. De CW waarde geeft het aantal liters per minuut aan dat vrijkomt. Bij 3 is dat 10 liter, bij 4 is het 12,5 liter, bij 5 komt u op 16 liter en bij 6 op 22 liter water per minuut. Vanaf CW4 kunt u 2 kranen tegelijkertijd aan. CW 6 kunt u gebruiken bij bijvoorbeeld een stortdouche.

Leidingwerk

Als u voor CW6 kiest, moeten uw leidingen worden aangepast. De standaard leiding maat in woningen is 12 mm, dit is voldoende tot CW5. CW6 geeft 22 liter water per minuut, dit past niet door de leidingen. U zult uw hele leidingnetwerk dus moeten vervangen naar leidingen met een leidingdoorsnede van 15 mm. Meer over boilers op Boiler-Info.nl.