Warmtepomp

Het plaatsen van een warmtepomp is een uitstekende mogelijkheid om een aanzienlijke besparing te kunnen realiseren op de kostprijs van je energiefactuur. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om een warmtepomp in hun woning te plaatsen, maar daar zijn behoorlijk hoge kosten aan verbonden. We geven je graag een gedetailleerd overzicht van de kosten evenals van de verschillende mogelijkheden waarover je beschikt.

Kosten van de soorten

Wanneer je er voor kiest om een warmtepomp aan te kopen dien je er rekening mee te houden dat er op de markt twee verschillende types zijn terug te vinden, namelijk:

Individuele elektrische warmtepomp Tussen 22.000 & 40.000 euro
Hybride HR-warmtepomp Tussen 5000 & 7000 euro

Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat de hybride HR-warmtepomp aanzienlijk goedkoper is dan een individuele, elektrische warmtepomp. Daarnaast merk je ongetwijfeld ook het aanzienlijke prijsverschil op bij een elektrische warmtepomp. Deze wordt veroorzaakt door de bron waar gebruik van wordt gemaakt. Wat dat betreft onderscheiden we de volgende kosten:

Warmtepomp met buitenlucht als bron Ongeveer 22.000 euro
Warmtepomp met bodem als bron Ongeveer 25.000 euro
Warmtepomp met grondwater als open bron Ongeveer 40.000 euro

Rendabel of niet?

Veel mensen gaan er zomaar vanuit dat een warmtepomp altijd rendabel is. Dat is echter niet het geval. De rentabiliteit van een warmtepomp hangt namelijk altijd af van het huis waarin deze wordt toegepast. Een warmtepomp realiseert wel steevast 17 procent minder verbruikskosten ten opzichte van een combiketel op gas. Dat is mooi meegenomen, maar daar tegenover staat. En wat als de kosten te hoog zijn dan? Dan kun je kijken of er eventueel subsidies zijn zoals de ISDE. Op andere subsidies, kijk ook op Rijksoverheid voor alle regelingen.